Wegańskie bezglutenowe naleśniki z niskim IG

Nałogowi naleśnikożercy pewnie mawiają, że „pieniądze szczęścia nie dają, ale za pieniądze można kupić naleśniki z czekoladą, a to już prawie pełnia szczęścia”.  Obchodzimy dziś w Wielkiej Brytanii Pancake Day (dzień naleśnika- to taki brytyjski substytut tłustego czwartku) i z tej okazji popełniłam stos bezglutenowych i wegańskich naleśników. Aby podnieść poziom atrakcyjności tego przepisu dodam, że naleśniki są bez cukru i na dodatek idealne dla insulinoopornych. Podane z owocami i polane sosem czekoladowym z avocado to faktycznie prawie pełnia szczęścia. Polecam 🙂

SKŁADNIKI (na ok 20 sztuk):

  • 300g mąki z cieciorki 
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 600g wody
  • 30g oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka erytrolu (opcjonalnie)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA – Thermomix:

  1. Włożyć do naczynia wszystkie składniki i wymieszać  (30 sek / obr. 5). Gotowa masa jest dość rzadka, konsystencją przypomina kwaśną śmietanę.
  2. Gotową masę wylewać porcjami na dobrze rozgrzaną patelnię i piec z każdej strony na złoty kolor.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA – tradycyjny:

  1. Włożyć wszystkie składniki do miski i dobrze zmiksować.
  2. Gotową masę wylewać porcjami na dobrze rozgrzaną patelnię i piec z każdej strony na złoty kolor.

WARTOŚCI ODŻYWCZE (1 sztuka)

  • Kcal:
  • Białko:
  • Tłuszcze:
  • Węglowodany:

 

Podoba Ci się wpis? Podziel się nim!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.