Najlepsze wegańskie curry z batata, cukinii i cieciorki

Pod koniec października zeszłego roku odhaczyłam na liście marzeń i planów kolejne doświadczenie,  razem z moją młodszą hiszpańską siostrą wybrałam się do Londynu, do restauracji Deliciously Ella Deli. Ellę odkryłam kilka lat temu, na moich pierwsych warsztatach thermomixowych i kibicuję jej od samego początku. Śledzę jej bloga, kolekcjonuję jej książki, ze smakiem zajadam się jej produktami zatem naturalną koleją rzeczy była wizyta w jej własnej restauracji. To był też ten dzień, kiedy zjadłam najlepsze wegańskie curry w swoim życiu.

Totalnie zakochałam sie w tym daniu, jest idealnie kremowe, lekko pikatntne, rozgrzewające, bardzo sycące, wprost stworzone na jesienno-zimowe chłody.

W żadnej z jej książek nie znalazłam przepisu na to cudo więc, bazując na innym przepisie ze strony Elli, spróbowałam odtworzyć to, co jadłam tamtego dnia. Wyszło tak dobrze, że mój mięsożerny mąż wylizywał talerz do ostatniej kropli sosu na talerzu i do dziś nie odkryłam lepszego wegańskiego curry.


SKŁADNIKI: 

  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 1 puszka (400g) pomidorów 
  • 1 duża cukinia (ok 300g)
  • 1 duży batat (230 g)
  • 1 puszka ciecorki (240g)
  • 4 garście szpinaku (100g)
  • Kolendra / Pietruszka

PRZYPRAWY: 

  • 1 łyżeczka kurkumy 
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Ustawić piekarnik na 180st C.
2. Batata i cukinię pokroić w dużą kostkę.
3. Do garnka żeliwnego lub żaroodpornego naczynia wlać mleko kokosowe i pomidory, dodać wszystkie przyprawy i podgrzać, aż zacznie bulgotać.
4. Do sosu wrzucić pokrojone w kostkę warzywa, odsączoną cieciorkę i szpinak. Wszystko dokładnie wymieszać.
5. Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na 45 min.
6. W tym samym czasie, gdy danie trafi do piekarnika, wstawić ryż. Ja swój gotuję w Thermomixie, 250g brązowego ryżu w koszyczku i 1 litr wody w naczyniu miksującym, 45 min /100stC / obr 1.


WARTOŚCI ODŻYWCZE (100g):

  • Kcal:                      104 kcal
  • Białko:                        2,6 g
  • Tłuszcze:                   6,3 g
  • Węglowodany:         8,6 g

Podane wartości odżywcze mogą się nieznacznie różnić (w zależności od użytych produktów) i nie zawierają ryżu.

Z powyższych składników wychodzą mi 4 porcje.

Przygotujcie to curry i przekonajcie się, że kuchnia bez mięsa nie musi być nudna!

Smacznego 🙂

Podoba Ci się wpis? Podziel się nim!
error

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.